My Answer to Rahimah M.Nor: 2nd year student, University Malaya [ People’s Republic of China vs Republic China, Taiwan and United States of America]

Taiwan merupakan negara ‘Republik’ yang lahir dari perpecahan pemerintahan di antara dua fahaman/ ideologi. Pada tahun 2005, jumlah keseluruhan penduduk di Taiwan dalam anggaran 22, 900,000. Populasi suku Hokkein mendahului jumlah penduduk berketurunan Han, iaitu sebanyak 70% dan suku Hakka sebanyak 15%.

Penduduk tempatan Taiwan sebanyak 12%, terdiri dari penduduk asli yang kebanyakan tinggal di kawasan pergunungan tanah tinggi. Mereka terdiri dari suku Bunun,Ami, Atayal, Paiwan, Rukai, Sakizaya, Truku, Kavalan, Thao, Tao, Saisiyat, Tsou dan Puyuma[1].

 

Republik Taiwan

 Republik Taiwan muncul selepas ‘Perang Saudara di China / Chinese Civil War’ di antara Parti Kuomintang yang membawa aliran nasionalisme China dan Parti Komunis China yang membawa aliran sosialisme-komunisme ( Marxisme –tokoh intelektual Yahudi bernama Karl Marx memperkenalkan sistem ekonomi Marxisme).

 

Kekalahan golongan nasionalis pada tahun akhir tahun 1949, membawa pada penghijrahan beramai-ramai golongan nasionalis dari Parti Kuomintang ke pulau Taiwan.

 

Sebenarnya , pertempuran golongan nasionalis dan komunis bermula, sejak tahun 1927 lagi di China di antara Chinese Nationalist Party ( Kuomintang) dengan Chinese Communist Party ( CCP).

 

Perlu difahami, gerakan Parti Kuomintang didokong oleh pihak Barat ( Amerika Syarikat, British) yang menentang pelebaran pengaruh fahaman Marxisme-Lenin ‘isme’ yang didokong oleh Kesatuan Soveit ( Soveit Union), Soveit yang berada di bawah pemerintahan Stalin, menyokong gerakan Parti Komunis China, sehinggalah komunis berjaya menguasai China pada tahun 1949[2].

 

Serangan dan penaklukan tentera Imperial Jepun dalam Perang Dunia Kedua ( 1937-1945), menyebabkan kedua-dua pihak berbalah, bersatu dalam keingkaran buat sementara waktu, sehingga Jepun menyerah kalah pada pihak Berikat pada tahun 1945.

 

Apabila tentera Jepun meninggalkan China pada tahun 1945, Parti Kuomintang dan Parti Komunis China sekali lagi bertempur dalam perang saudara, selama empat tahun sehingga tahun 1949 yang menyaksikan kekalahan tentera Parti Kuomintang.

Perang saudara ini , walaupun tamat pada tahun 1949, namun ianya tidak mempunyai sebarang perjanjian bagi tamatnya perang ini ,“To this day, as no armistice or peace treaty has ever been signed, there are controversies as to whether the Civil War has legally ended”[3] 

 

Perbalahan- Kuasa Dominan – Ideologi :Republik Rakyat China ( Komunisme) vs Republik China, Taiwan ( Nasionalisme)

 

Dalam pengkajian sejarah dan pensejarahan, aspek utama yang perlu dikaji dalam menilai kesan lahir sesuatu peristiwa perlu dikaji. Adalah tidak munasabah, sebarang gerakan muncul secara tiba-tiba dan pembentukan sesebuah negara, mestilah didorong dengan aliran pemikiran, ideologi, wasilah dan iktikad yang akan menjadi kuasa pendorong yang kuat dalam proses menolak pada peristiwa bersejarah atau sejarah.

 

Sejarah awal;

Pemerintahan Dinasti Ching yang kejam oleh Maharani Dowager menjadi katalis pada pemberontakan bangsa China sejati, bangsa sejati China dipanggil orang-orang Han yang mengandungi suku Hokkein, Kantonis, Hakka, Hainan, Yunnan, Foochow dan lain-lain etnik China.

 

Dinasti Ching berasal dari Manchuria, mereka dipanggil sebagai orang-orang Manchu dan keturunan mereka bersalur galur dengan bangsa Monggolia, inilah punca utama bangsa Han tidak dapat menerima Dinasti Ching, apatah lagi mereka dipaksa menerima budaya Manchu, seperti membotakkan separuh kepala dan menyimpan rambut bertocang, sedangkan budaya orang-orang Han sejati adalah berambut panjang.

Dinasti Ching sangat tidak popular di kalangan bangsa Han, ini menyebabkan gerakan menjatuhkan Dinasti Ching yang berpusat di Peking dimulakan oleh golongan nasionalisme China dan para pemimpin perang di China.

 

Dinasti Ching tumbang pada tahun 1911[4], maka berakhirlah penguasaan orang-orang Monggol dari Manchuria di tanah besar China dan dirayakan dengan meriah sekali oleh orang-orang China ( Han).

 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Negara China diperintah oleh Parti Kuomintang di bawah Presiden Sun Yat Sen bermula dari tahun 1911 di bawah sistem Republik yang mempunyai ‘Presiden’ sebagai ketua negara.

Presiden Sun Yat Sen menghadapi masalah utama dengan para pemimpin perang dan panglima wilayah yang memberontak dan menubuhkan pemerintahan sendiri, di beberapa wilayah di utara China.

 

Kesilapan Sun Yat Sen Yang Terbesar dan Kesilapan Amerika Syarikat Yang Terbesar

 

Beliau memohon bantuan dari pihak Barat ( negara Eropah, Amerika Syarikat, British), namun negara Barat telah menolak tawaran untuk membantu Republik China menetang golongan pemberontak di utara China ( tindakan yang akan disesali oleh para pemimpin Amerika Syarikat di zaman selepas Perang Dunia Kedua!!).

 

Soveit Union yang sememangnya ingin melebarkan pengaruh komunisme di Asia telah menjalinkan perhubungan dengan Republik China pada tahun 1921. Presiden Sun Yat Sen, tidak mengetahui motif sebenar pihak Soveit Union yang ingin menubuhkan Parti Komunis di China  dan negara komunis di China.

Parti Komunis China tertubuh dengan usaha aktif ,Moa Ze Dong ( suku Hakka) dan gerakan Comintern sedunia di Republik China. Pada tahun 1923, wakil Soveit Union bernama Adolph Joffe telah memperolehi bantuan Soveit dalam usaha penyatuan golongan Parti Kuomintang dan Parti Komunis China, ini dapat dilihat dari kenyataan berikut;In 1923, a joint statement by Sun and Soviet representative Adolph Joffe in Shanghai pledged Soviet assistance for China’s unification”[5].

 

Deklarasi Sun-Joffe atau Manifesto Sun-Joffe telah dipersetujui, bagi penyatuan gerakan di antara pertubuhan komunis sedunia ( Comintern), Parti Komunis China dan Parti Kuomintang, persetujuan ini dirasmikan dengan kedatangan wakil Comintern ke China pada tahun 1923 bernama Mikhail Borodin.

 

Presiden Sun Yat Sen gagal membaca penyusupan agenda komunisme dan rancangan untuk menumbangkan kerajaan Republik China yang dipimpin oleh golongan nasionalis di bawah Parti Kuomintang.

Penolakan bantuan dari Barat pada tahun 1911, dapat difahami dengan gerakan ketenteraan di Eropah oleh tentera Jerman, sehingga tercetusnya Perang Dunia Pertama, kemelesetan ekonomi, kesibukan penjajah Eropah dengan meletusnya peperangan di tanah jajahan masing-masing dan Amerika Syarikat dengan gerakan ‘Manisfest Destiny’.

 

Presiden Sun Yat Sen mengirimkan ( bakal pemimpin Parti Kuomintang) Chiang Kai Shek untuk mempelajari pengetahuan kententeraan dan sistem politik ( lebih pada politik komunisme) di Moscow[6].

Penubuhan ‘Akademi Ketenteraan Whampoa’ pada tahun 1924 oleh Chiang Kai Shek dengan bantuan Soveit Union, menjadi katalis pada gerakan komunisme untuk bertunjang subur di Republik China tanpa pengetahuan Presiden Sun Yat Sen. The Soviets provided much of the studying material, organization, and equipment including munitions for the academy”[7].

 

Kematian Presiden Sun Yat Sen pada tahun 1925 dan digantikan dengan Presiden Chiang Kai Shek, mengwujudkan krisis dengan golongan komunis di China. Presiden Republik China yang baru, Chiang Kai Shek menghadapi masalah dengan golongan kiri dan komunis di dalam Parti Kuomintang, malahan dalam tahun 1926, terdapat cubaan bagi menggulingkan beliau sebagai pemimpin China.

 

Pada tahun 1927, perbalahan di dalam Parti Kuomintang dengan golongan komunis bertambah luas, Moa Ze Dong sebagai pemimpin Parti Komunis China memulakan tindakan, bagi gerakan menjauhkan diri dengan Parti Kuomintang.

 

Pada 12 April 1927, Presiden Chiang Kai Shek telah memulakan tindakan menahan para pemimpin Parti Komunis China, “The incident purged the KMT leftists by arresting and executing hundreds of CPC members”[8].

Tindakan agresif oleh Parti Kuomintang pada 12 April 1927, mencetuskan perbalahan yang amat mendalam, ini diakibatkan penangkapan dan pembunuhan beberapa pemimpin dan penyokong Parti Komunis China, “The incident was called April 12 Incident or Shanghai Massacre by the CPC”[9].

Attempts were made by CPC to take cities such as Nanchang, Changsha, Shantou, and Guangzhou. An armed rural insurrection, known as the Autumn Harvest Uprising was staged by peasants, minors and CPC members in Hunan Province led by Mao Ze Dong[10]. Inilah asas pada peperangan saudara di China dan penubuhan dua buah negara yang berbeza ideologi di abad ke 20, selepas Perang Dunia Kedua pada tahun 1945 [ tahun 1949, penubuhan Republik Rakyat China ( komunisme) dan Republik China di Taiwan ( nasionalisme)].

 

1926 – 1937 ( peperangan ketenteraan di antara Parti Kuomintang vs Parti Komunis China)

 

Secara dasarnya, kita perlu mengetahui mengapa rakyat massa memberikan sokongan penuh pada Parti Komunis China, bukannya Parti Kuomintang yang memperjuangkan dasar nasionalisme.

Ini berpunca dari pemerintahan elitis yang meminggirkan golongan rakyat bawahan dan situasi kemiskinan di kalangan rakyat, wakil pemerintah dari Parti Kuomintang memerintah sesuatu wilayah secara ketenteraan, malahan dapat diandaikan Parti Kuomintang melakukan pemerintahan secara otokratik militari dan menindas rakyat bawahan.

Peluang inilah yang digunakan oleh Parti Komunis China bagi memperolehi sokongan rakyat, sehinggalah berlaku gerakan ketenteraan komunis oleh Parti Komunis China dari tahun 1926 sehingga tahun 1937 ( The Long March , 1926 – 1937).

Pemberontakan yang didalangi oleh Parti Komunis China disokong oleh rakyat massa di China dari wilayah selatan China ( Yunnan), bermula dari tarikh 1 Ogos 1927, melibatkan golongan petani dan wilayah Guangzhou berjaya dikuasai oleh golongan komunis.

Presiden Chiang Kai Shek telah menjalankan opresi ketenteraan sehingga mengakibatkan perpindahan beramai-ramai golongan komunis ke selatan China ( The Long March) sejauh 12, 500 km[11].

Moa Ze Dong menjadi pemimpin utama dalam ‘The Long March’ dan berjaya menguatkan sokongan masyarakat massa di China pada Parti Komunis China sehinggalah serangan tentera Imperial Jepun pada 7 Julai 1937.

 

1937- serangan tentera Imperial Jepun menakluk Republik China- Perang Dunia Kedua

 

Serangan tentera Imperial Jepun dan menakluk China pada tahun 1937, membawa pada penubuhan kerajaan komunis di China secara diam dan perlahan-lahan . Ini disebabkan Parti Kuomintang terpaksa berkerjasama dengan Parti Komunis China yang menyusupkan idealisme komunis, di kalangan rakyat China.  Kematian beribu-ribuan nyawa ( malah jutaan), tentera Republik China dari Parti Kuomintang dalam menentang tentera Imperial Jepun, jelas melemahkan Parti Kuomintang dan golongan nasionalis di China[12].

 

Pasca Selepas Perang Dunia Kedua ( 1945 – 1949)

 

Pada tahun 1945, tentera Imperial Jepun menyerah kalah selepas Maharaja Hirohito mengumumkan kekalahan Jepun secara rasminya dan ini menyebabkan negara China bebas dari penaklukan Jepun.

Parti Kuomintang di bawah Chiang Kai Shek mengadakan pertemuan dengan Moa Ze Dong ( Parti Komunis China), bagi menjamin kedamaian di China selepas tamat Perang Dunia Kedua, walaupun begitu perbalahan ketenteraan di peringkat bawahan tidak dapat dielakkan, seperti pertempuran di wilayah-wilayah yang dikuasai oleh Parti Komunis China dan Parti Kuomintang.

 

Penguasaan tentera Soveit Union di Manchuria dan Monggolia menambah perit Parti Kuomintang, bantuan Amerika Syarikat untuk pertama kalinya, diperolehi dengan bantuan pengangkutan udara bagi membawa tentera Republik China menawan semula bahagian utara China yang bersempadanan dengan Manchuria dan Monggolia pad tahun 1945.

 

Pertempuran Semula Parti Komunis China vs Parti Kuomintang pada 26 Jun 1946

 

Pada tarikh 26 Jun 1946 adalah permulaan campurtangan Amerika Syarikat di China, Amerika Syarikat menyokong tentera Parti Kuomintang bagi menentang Parti Komunis China. Sebaliknya, Soveit Union pula menyokong Parti Komunis China bagi menumbangkan kerajaan republik nasionalis di China.

 

“The United States assisted the KMT with hundreds of millions of dollars worth of new surplus military supplies and generous loans of hundreds of millions of dollars worth of military equipment”[13], sumbangan ini bertujuan mengekang pengaruh Soveit Union di China dan Asia khususnya ( Teori Domino).

Tentera Marine U.S ( US Marine), seramai hampir 50,000 orang telah ditempatkan di pelabuhan utama di China dan Presiden Amerika Syarikat ketika itu ( 1945), Harry S. Truman menyatakan dalam tulisannya “It was perfectly clear to us that if we told the Japanese to lay down their arms immediately and march to the seaboard, the entire country would be taken over by the Communists. We therefore had to take the unusual step of using the enemy as a garrison until we could airlift Chinese National troops to South China and send Marines to guard the seaports”[14].

 

Sebenarnya, pembelotan tentera Parti Kuomintang yang menyokong Parti Komunis China adalah sebab utama pada kekalahan golongan nasionalisme di China,”large numbers of well trained KMT troops joined the communist force that the CPC were finally able to master the hardware”[15].

Sokongan dari golongan komunis di Korea, menyebabkan tunjang kekuatan Parti Komunis China bertambah kuat, maka Moa Ze Dong melancarkan agresi ketenteraan yang aktif menentang Presiden Chiang Kai Shek dari Parti Kuomintang yang semakin lemah.

 

Tentara Parti Komunis China menawan Yunnan pada bulan Mac 1947, dan Shenyang pada tahun 1948[16], perlu diingat bahawa Chiang Kai Shek melakukan satu kesilapan besar, bila beliau bekerjasama dengan panglima perang wilayah utara yang menindas golongan petani serta menyokong kezaliman tentera Jepun. Golongan yang tertindas dan para petani miskin di China mengubah haluan menyokong Parti Komunis China yang dianggap ‘wira’ dalam menentang tentera Imperial Jepun.  Parti Kuomintang sekali lagi kehilangan sokongan massa dan rakyat bawahan, inilah asas yang menyebabkab kekalahan total Parti Kuomintang di China.

 

Tentera Parti Komunis China berjaya menawan Luoyang pada tahun 1948 dan Shandong pada tahun 1948[17], kempen peperangan Huaihai di antara tahun 1948 – 1949 membawa kejayaan besar pada Parti Komunis China dalam menguasai wilayah timur China, bagi kempen peperangan Beiping-Tianjin selama enam puluh empat hari, Parti Komunis China berjaya menghalau tentera Parti Kuomintang dari kawasan Tianjin pada 31 Januari 1949.

 

Tentera Parti Kuomintang mengalami kekalahan dalam menguasai Republik China, apabila tentera Parti Komunis China ( People’s Liberation Army) pada 21 April 1949, berjaya menakluki ibu negara Republik China, iaitu Nanjing.

 

Penubuhan Republik Rakyat China dan Republik China ( Taiwan) pada tahun 1949

 

Mao Ze Dong, selaku pemimpin Parti Komunis China menubuhkan kerajaan komunis di China pada 1 Oktober 1949 ( tahun ini menandakan 60 tahun pemerintahan komunis di China), negara China dikenali sebagai Republik Rakyat China ( People’s  Republic of China).

 

Chiang Kai Shek yang melarikan diri dari Nanjing dengan bantuan Amerika Syarikat, berundur dengan sejumlah hampir dua juta ( 2 juta orang) pengikutnya ke pulau Taiwan ( Farmosa). Beliau menubuhkan kerajaan republik di Taiwan, dengan pengisytiharan sebagai negara Republik China ( Republic of China) di bandar Taipei, pada Disember 1949.

 

Republik Rakyat China mengamalkan dasar satu parti , Parti Komunis China dan Republik China, Taiwan pada zaman awalnya juga mengamalkan dasar satu parti, Parti Kuomintang.

 

Krisis Republik Rakyat China ( Komunis) dengan Republik China, Taiwan  di antara tahun 1950 – 2009

 

Krisis ini melibatkan kedua-dua buah negara dengan campurtangan Amerika Syarikat. Amerika Syarikat cuba membendung pengaruh Soveit Union, disamping pengaruh komunis dari merebak ke Asia.

 Taiwan disokong oleh Amerika Syarikat, sebagai sebuah negara yang menjadi mata dan telinganya dalam perhubungan ‘Sino-Amerika’ di Asia Timur. Amerika Syarikat perlu menjaga wilayah kelautan Lautan Pasifik, Selat Melaka, Laut China Selatan, Lautan Hindi dan wilayah Australia, agar tidak ditakluki oleh golongan pro komunismes.

Amerika Syarikat jesteru, memberikan bantuan ekonomi dan ketenteraan pada Taiwan dalam menghalang pengaruh Soveit Union di Asia Timur.

 

Perang Korea yang meletus pada tahun 1950, menyebabkan Amerika Syarikat mengambil peranan untuk menyokong Taiwan, jelas dari tindakan komunis di Semenanjung Korea yang menakluk Seoul, menyebabkan Amerika Syarikat turut bimbang, Taiwan akan mengalami nasib yang sama.

 

Perjanjian pertama di antara Amerika Syarikat dan Taiwan, diadakan pada 2 Disember 1954, ianya dinamakan sebagai ‘Sino-American Mutual Defense Treaty’. Perjanjian ini secara rasminya bermula pada 3 Mac 1955 dengan bantuan Amerika Syarikat di Taiwan, terutamanya dalam mengelakkan serangan tentera Republik Rakyat China ke atas Taiwan. Perjanjian ini berakhir pada 1 Januari 1980, apabila Amerika Syarikat memulakan hubungan diplomatik secara rasminya dengan Republik Rakyat China ( komunis) pada 1 Januari 1979 di zaman pentadbiran Presiden Jimmy Carter.

Bagi menggantikan Perjanjian Sino-Amerika, ‘Sino-American Mutual Defense Treaty’ yang berakhir pada tahun 1 Januari 1980, Kongres Amerika Syarikat bersetuju dalam persidangan Kongres ( sistem parlimen di negara Malaysia) pada tahun 1979, bagi dasar undang-undang dan peraturan melindungi Taiwan yang dinamakan sebagaiThe Taiwan Relation Act’.” The act provides for Taiwan to be treated under U.S. laws the same as “foreign countries, nations, states, governments, or similar entities”. The act provides that for most practical purposes of the U.S. government, the absence of diplomatic relations and recognition will have no effect”[18].

Jelasnya, selepas perjanjian ‘ Sino-American Mutual Defence Treaty’ dari tahun 1954 berakhir pada tahun 1980, Amerika Syarikat telah menggantikan dengan satu undang-undang dan Akta yang diluluskan oleh Kongres,  iaitu ; ‘ The Taiwan Relation Acts’.

Ini menunjukkan perhubungan istimewa di antara Taiwan dan Amerika Syarikat, menjadikan Taiwan sebagai pengkalan jadapan Amerika Syarikat dalam menghadapi negara komunis China.

Walaupun begitu, perubahan perjanjian pada tahun 1980, dapat difahami sebagai usaha Amerika Syarikat dalam mengimbangi kekuatan Soveit Union yang memulakan usaha menakluki Afganistan pada tahun 1979, serta hubungan agak dingin di antara Soveit Union dan Republik Rakyat China. Amerika Syarikat yang mengetahui beberapa siri pertempuran sempadan di antara tentera Republik Rakyat China dan Soveit Union, jelas ingin menggunakan peluang tersebut bagi mengekang Soveit Union dan tukul besinya di Asia, malahan di Selat Bering ( Alaska).

Berbalik dengan hubungan Taiwan – Amerika Syarikat yang bermula pada tahun 1950, serta perjanjian ‘Sino-American Mutual Defence Treaty’ pada tahun 1954, Amerika Syarikat amat bimbang dengan pengaruh komunisme di Asia, terutamanya di Asia Tenggara. Serangan golongan komunis di Korea sehingga Amerika Syarikat terpaksa campurtangan dari segi ketenteraan dan menyebabkan perpecahan pada dua negara ( Korea Utara – Korea Selatan), menyebabkan bantuan pada negara Jepun dan Taiwan perlu diperkuatkan lagi. Amerika Syarikat tidak boleh membenarkan Lautan Pasifik terdedah pada kuasa tentera laut komunisme yang bakal mengancam negaranya. Amerika Syarikat mengamalkan dasar peperangan dan pemecahan kuasa di luar batasan sempadan negaranya, dalam menjamin keutuhan negara Amerika Syarikat, selaras dengan ‘ Manifest Destiny’ yang dilancarkan sejak tahun 1800an lagi.

Bagi perjanjian ‘Sino-American Mutual Defence Treaty’ pada 1954, ianya mengandungi sepuluh artikel, termasuklah artikel mengandungi bantuan pada Taiwan sekiranya diserang tentera musuh, bantuan kemanusiaan dan bantuan ketenteraan. Dalam era ‘ Cold War’ ( Perang Dingin, 1945-1989), Amerika Syarikat bertindak melindungi Taiwan dari serangan tentera Republik Rakyat China ( tenteranya digelar , People’s Liberation Army). Perjanjian ini juga menghalang Taiwan dari melakukan serangan tentera ke atas Republik Rakyat China, Amerika Syarikat hanya melindungi pulau Taiwan dan kepulauan Pescadores ( inilah sebab utama Amerika Syarikat tidak terbabit dalam pertempuran dalam ‘ Second Taiwan Strait Crisis’ pada tahun 1958) dan bantuan ketenteraan sekiranya, Republik Rakyat China menyerang negara republik Taiwan ( Republik China).

Pada 5 Januari 1950, Amerika Syarikat di bawah Presiden Harry S. Truman enggan melibatkan diri dalam pertempuran bersenjata dengan Republik Rakyat China dalam melindungi Taiwan, dasar ini berubah dengan tercetusnya Perang Korea pada 25 Jun 1950. Presiden Truman telah mengarahkan ‘Armada Laut Ke Tujuh, Tentera Laut Amerika Syarikat’ (Seventh Fleet of the United States Navy) untuk mengawasi keselamatan perairan dan maritim pulau Taiwan dan kerajaan Taiwan. (http://www.geocities.com/taiwanstatus/taiwanstatus), berikut adalah sedutan arahan rasmi Presiden Harry S. Truman The attack upon Korea makes it plain beyond all doubt that communism has passed beyond the use of subversion to conquer independent nations and will now use armed invasion and war. It has defied the orders of the Security Council of the United Nations issued to preserve international peace and security. In these circumstances the occupation of Formosa by Communist forces would be a direct threat to the security of the Pacific area and to United States forces performing their lawful and necessary functions in that area. Accordingly I have ordered the 7th Fleet to prevent any attack on Formosa. As a corollary of this action I am calling upon the Chinese Government on Formosa to cease all air and sea operations against the mainland. The 7th Fleet will see that this is done. The determination of the future status of Formosa must await the restoration of security in the Pacific, a peace settlement with Japan, or consideration by the United Nations.'(http://en.wikipedia.org/wiki/First_Taiwan_Strait_Crisis).

Pada tahun 1953, Presiden Dwight D. Eisenhower telah menggantikan Presiden Truman, sebagai Presiden Amerika Syarikat, beliau bertindak menarik keluar Armada Ke Tujuh, Tentera Laut Amerika Syarikat dari Selat Taiwan.

Pada tahun 1954, Taiwan telah memperkuatkan kedudukan tenteranya di pulau Quemoy dan pulau Matsu, sebanyak 58,000 tentera ditempatkan di pulau Quemoy dan 15,000 tentera Taiwan di tempatkan di pulau Matsu. Pada 11 Ogos 1954, Zhou En Lai, pemimpin Republik Rayat China menyatakan pulau Taiwan perlu dimerdekakan dari golongan nasionalis Kuomintang. Serangan oleh tentera komunis dilakukan ke atas kedudukan tentera Taiwan di pulau Quemoy dan pulau Matsu, pada 3 September 1954 tentera komunis menyerang pula kepulauan Tachen. Perjanjian di antara Amerika Syarikat dan Taiwan dilakukan secara tergesa-gesa pada 2 Disember 1954 dan dipersetujui oleh Senat Amerika Syarikat pada 9 Februari 1955 bagi melindungi Taiwan.

Pertempuran berlaku sehingga tahun 1955, tentera Republik Rakyat China berjaya menawan kepulauan Yijiangshan pada 18 Januari 1955 dan pada 29 Januari 1955, Kongres dan Senat Amerika Syarikat bersetuju untuk memberikan kuasa penuh kepada Presiden Amerika Syarikat, menggunakan kekuatan tentera mempertahankan pulau Taiwan, kelulusan ini dinamakan sebagai ‘ Resolusi Formosa, 1955’.
Krisis tahun 1954 ini berakhir dengan keinginan Republik Rakyat China untuk berdamai dengan kenyataan pada 23 April 1955. setelah hampir 20,000 orang tentera komunis terbunuh dan kerugian besar dari segi peralatan senjatanya.

Strait Crisis’ pada tahun 1958.  

Krisis ini bermula pada 23 Ogos 1958, apabila tentera People’s Liberation Army ( PLA) dari Republik Rakyat China, menyerang pulau Matsu dan Quemoy di Selat Taiwan( sila rujuk peta; pulau-pulau ini amat berhampiran dengan tanah besar China). Tentera komunis China melakukan serangan atteleri ( tembakan meriam) sehingga menyebabkan ramai tentera Taiwan terbunuh. Presiden Eisenhower ( Amerika Syarikat) telah membantu Taiwan dengan mengubahsuai sebanyak seratus buah jet pejuang F-86 ( Sabre) dengan peluru berpandu pengesan ‘infra-merah’ jenis ‘Sidewinder AIM-9 untuk  bertempur dengan jet pejuang MiG-15 dan MiG-17 , milik tentera udara Republik Rakyat China. Ketegangan ini memuncak selama empat puluh empat hari dan Amerika Syarikat melancarkan ‘Operation Black Magic’. Soveit Union pula mengirimkan mengirimkan Menteri Luarnya, Andrei Gromyko ke Beijing, bagi membincangkan tindakan agresi ketenteraan Republik Rakyat China ke atas Taiwan yang boleh menyebabkan peperangan skala besar dengan Amerika Syarikat.

Pada 6 Oktober 1958, Beijing dan Taipei ( Taiwan) telah bersetuju untuk gencatan senjata, Moa Ze Dong sebagai pemimpin komunis China, mengeluarkan kenyataan melalui Menteri Pertahanannya, menyarankan agar semua orang-orang China bersatu, bagi menewaskan rancangan jahat Amerika Syarikat dalam membahagikan negara China ( Taiwan dan tanah besar China).

Perlu diingatkan, Amerika Syarikat dalam membantu Taiwan, ia sanggup untuk menggunakan bom nuklear bagi menentang ancaman kemaraan komunis di Asia. Inilah yang dikehendaki oleh Mao Ze Dong yang berharap, tindakan ancaman nuklear oleh Amerika Syarikat akan menyebabkan sokongan rakyat ke atas pemerintahan komunis akan bertambah. Walaupun begitu, Amerika Syarikat tidak termasuk dalam perangkap dan helah Moa Ze Dong untuk melancarkan peperangan nuklear atau ancaman nuklear ke atas Republik Rakyat China.

Krisis Tahun 1996-1997 ( Taiwan dan Republik Rakyat China)

Krisis ini bermula dengan keinginan Republik Rakyat China untuk me’nyah’kan Presiden Lee Teng Hui sebagai Presiden Taiwan pada tahun 1996.  Republik Rakyat China membantah lawatan Presiden Lee Teng Hui ke Amerika Syarikat yang digambarkan sebagai pencabulan hak ke atas takrifan Taiwan, sebagai negara tidak berdaulat disisi undang-undang dunia dan negara Republik Rakyat China.

Presiden Lee Teng Hui berjaya melawat ke Amerika Syarikat dengan kebenaran Senat dan Kongres Amerika Syarikat pada 9 sehingga 10 Jun 1995. Ini dibantah keras oleh Republik Rakyat China, pada 7 Julai 1995 , mereka mengancam melancarkan peluru berpandu ke ruang udara Taiwan pada 7 Julai 1995. Pada 21 dan 26 Julai 1995, tentera Republik Rakyat China melancarkan peluru berpandu ujian ke ruang udara sekitar 60 km ke utara kepulauan Pengchiayu, Taiwan, ini diteruskan pada 15 dan 25 Ogos 1995. Amerika Syarikat di bawah pemerintahan Presiden Bill Clinton, mengarahkan kapal indul USS Nimitz ke Selat Taiwan pada akhir Disember 1995 bagi membantu Taiwan sekiranya diserang oleh Republik Rakyat China.

Pada 8  sehingga 15 Mac 1996, peluru berpandu ujian Republik Rakyat China telah dilancarkan dan memasuki kawasan sekitar 25km dari pelabuhan Keelung dan Koahsiung di Taiwan dan menimbulkan ketegangan politik. Amerika Syarikat bertindak pantas mengirimkan armada terbesar tentera lautnya di Lautan Pasifik ( Independence Carrier Battle Group, CVBG) ke perairan Taiwan.  Republik Rakyat China bertindakbalas dengan melakukan ujian peluru berpandu pada 12 dan 20 mac 1996. Amerika Syarikat bertindak balas dengan segera, armada tentera lautnya di Teluk Parsi ( Nimitz Carrier Battle Group, CVBG) telah dikerahkan beroperasi di perairan Taiwan.

Kehadiran tentera laut Amerika Syarikat menyebabkan Republik Rakyat China mengendurkan ancaman ke atas kepentingan Taiwan dan mengakhiri tekanan diplomatiknya ke atas Taiwan buat sementara waktu. Krisis pada tahun 1995-1996, berpunca dari keinginan Republik Rakyat China yang ingin melihat kekalahan Presiden Lee Teng Hui dalam pilihanraya jawatan Presiden di Taiwan di tangan calon Lin Yang Kang.

Penutup

Tentera Republik Rakyat China pada tahun 2000, melalui proses memperkuatkan angkatan lautnya dan angkatan udaranya. Angkatan lautnya yang aktif dari segi ketenteraan kelautan, aktif di zaman Dinasti Ming ( Laksamana  Cheng Ho) dan merosot selepas kematian Laksamana Cheng Ho sehinggalah ke abad ke 20. Bagi menghadapi Amerika Syarikat sebagai ‘singa laut yang terlepas dari pantai California’, ‘beruang panda China perlulah pandai berenang ke lautan’, ini dapat dilihat dengan usaha Republik Rakyat China yang membeli kapal pemusnah jenis Sovremenny yang mampu membawa peluru berpandu untuk menewaskan armada CVBG, Amerika Syarikat, kapal selam jenis Kilo dan jet pejuang Su – 30 MKK2 dari Russia. Jumlah perbelanjaan pertahanan angkatan laut ditambah, selaras dengan falsafah ketenteraan; sesiapa yang menguasai laut akan memenangi peperangan( dalam konteks ini di Asia Tenggara, ianya meliputi Selat Melaka, Laut China Selatan).

RUJUKAN;

[1] “The World Factbook”. CIA. 200605-03. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tw.html. 

[2] Gay, Kathlyn. [2008] (2008). 21st Century Books. Mao Zedong’s China. ISBN 0822572850. pg 7

[3] So, Alvin Y. Lin, Nan. Poston, Dudley L. Contributor Professor, So, Alvin Y. [2001] (2001). The Chinese Triangle of Mainland China, Taiwan and Hong Kong. Greenwood Publishing. ISBN 0313308691.

[4] So, Alvin Y. Lin, Nan. Poston, Dudley L. Contributor Professor, So, Alvin Y. [2001] (2001). The Chinese Triangle of Mainland China, Taiwan and Hong Kong. Greenwood Publishing. ISBN 0313308691.

[5] March, G. Patrick. Eastern Destiny: Russia in Asia and the North Pacific. [1996] (1996). Greenwood Publishing Group. ISBN 0275955664. pg 205.

[6] Chang, H. H. Chang. [2007] (2007). Chiang Kai Shek – Asia’s Man of Destiny. ISBN 1406758183. pg 126

[7] Chang, H. H. Chang. [2007] (2007). Chiang Kai Shek – Asia’s Man of Destiny. ISBN 1406758183. pg 126

[8] Brune, Lester H. Dean Burns, Richard Dean Burns. [2003] (2003). Chronological History of U.S. Foreign Relations. Routledge. ISBN 0415939143

[9] Zhao, Suisheng. [2004] (2004). A Nation-state by Construction: Dynamics of Modern Chinese Nationalism. Stanford University Press. ISBN 0804750017

[10] Blasko, Dennis J. [2006] (2006). The Chinese Army Today: Tradition and Transformation for the 21st Century. Routledge. ISBN 0415770033

[11] Zhang, Chunhou. Vaughan, C. Edwin. [2002] (2002). Mao Zedong as Poet and Revolutionary Leader: Social and Historical Perspectives. Lexington books. ISBN 0739104063. p 65, p 58

[12] Lary, Diana. [2007] (2007). China’s Republic. Cambridge University Press. ISBN 0521842565

[13] p23, U.S. Military and CIA Interventions Since World War II, William Blum, Zed Books 2004 London.

[14] Harry S.Truman, Memoirs, Vol. Two: Years of Trial and Hope, 1946-1953 (Great Britain 1956), p.66

[15] Zeng Kelin, Zeng Kelin jianjun zishu (General Zeng Kelin Tells his story), Liaoning renmin chubanshe, Shenyang, 1997. p. 112-3

[16] Lilley, James R. China Hands: Nine Decades of Adventure, Espionage, and Diplomacy in Asia. ISBN 1586481363

[17] Elleman, Bruce A. Modern Chinese Warfare, 1795-1989. Routledge. ISBN 0415214734.

[18] Taiwan Relations Act: Public Law 96-8 96th Congress Sec. 4 under APPLICATION OF LAWS; INTERNATIONAL AGREEMENTS

 

 

 

 


 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s