Muhammad Zakir -dari Hutan Kampung, Alor Setar, Kedah ke Universiti Malaya..

Assalamualaikumwarohmatullahiwabarokatuh,

Salam ketemu lagi, pada dasarnya penulisan ini lebih berkisar dengan diri saya sendiri. Saya sebenarnya kurang bernasib baik kerana hanya berpeluang melanjutkan pengajian peringkat Ijazah di usia awal 30an.

Saya menulis kisah ini disebabkan timbulnya rasa penyesalan, berkaitan kegagalan di dalam kehidupan dalam mencapai taraf kehidupan keilmuan yang tinggi di dalam minda sewaktu berusia 20an. Saya mengkaji beberapa persoalan, namun hakikat yang tidak dapat dielakkan, adalah berkaitan dengan ketidaksedaran keilmuan dan rasa tanggungjawab dalam mempertingkatkan keilmuan.

Saya merasa amat bertuah, ini disebabkan pada usia 20an tahun di Alor Setar, Kedah, saya hanyalah seorang pesawah dan hanya mengetahui berkaitan aktiviti menanam padi sahaja, memiliki sebuah basikal dan bertemankan sebuah radio, malahan saya tidak dapat melupakan zaman mengembala kerbau pada tahun 1979 [ berumur 7 tahun].

Saya berpeluang melanjutkan pengajian pada usia 30an, di Pusat Pengajian Jarak Jauh, USM dengan melakukan pengkhususan bidang Sejarah, agak sukar bagi saya dan pemarkahannya agak tegas, malahan sehingga sekarang, Puan Azmah [ Penyelaras Bidang Sejarah] adalah salah seorang yang agak tegas dalam memberikan pemarkahan. Walaupun begitu, saya bertuah kerana dapat berada di bawah beberapa orang pensyarah kanan bidang Sejarah yang mengkhusus dalam bidang Sejarah Malaysia [ tradisional, moden].

Setelah saya menamatkan pengajian di PJJ, USM, saya dapat menilai beberapa perkara yang perlu ada bagi seseorang penyelidik dalam bidang Sejarah atau politik antarabangsa; jawapannya adalah kemahiran dalam pelbagai bahasa dunia, contohnya; Bahasa Inggeris, Bahasa Arab, Bahasa Ibrani, Bahasa Mandarin dan lain-lain bahasa asing.

Keperluan dalam memahami Bahasa Inggeris atau bahasa asing adalah penting, sebagai contoh sekiranya kita ingin melakukan kajian mengenai tamadun China, maka sewajarnyalah kita menguasai bahasa Mandarin. Keperluan penguasaan bahasa asing adalah penting, terutamanya menyentuh mengenai mencari bahan rujukan, serta melakukan penyelidikan. Buku-buku dan kajian terdahulu, kebanyakan berbahasa Inggeris atau bahasa ibunda masing-masing, sekiranya seseorang penyelidik memperkasakan bidang linguistik, insyaAllah, saya percaya beliau akan dapat mengkaji dengan lebih mendalam dan lebih ‘berkuasa’.

Berbalik dengan kisah hidup lampau saya, keinginan untuk berubah dengan ilmu adalah daya kekuatan, bayangkan dari seorang pemuda kampung yang tidak mampu memahami atau membaca akhbar aliran Inggeris, seperti ‘The Star’ pada usia 20- 28 tahun, perlahan-lahan saya cuba untuk bertutur dan menulis dalam bahasa ‘lingua-franca’ ini. Alhamdulillah, manusia yang sanggup berubah akan ditolong oleh Tuhan [ Allah S.W.T].

Saya menyeru agar setiap kanak-kanak, diberikan pengajian yang terbaik, ibu bapa tidak boleh bergantung dengan sekolah dan sistem pembelajaran asas sahaja, ibu bapa di zaman tamadun, perlulah gigih berusaha agar anak-anak mereka berilmu dan mampu menguasai dunia.

Oleh itu, keazaman dan iltizam yang gagah adalah diperlukan untuk mencari kaedah terbaik bagi memperkasakan tingkat keilmuan di dalam hati sanubari setiap insan.

Sebenarnya, saya mempercayai bahawa setiap manusia adalah bijak, namun akibat terhadnya; peluang, bahasa, pengetahuan, kerajinan dan kegigihan; bakal membawa kejayaan.

Hindarkan dari mencemuh seseorang manusia lain, berilah peransang; agar setiap warga Malaysia, tidak mengira bangsa atau etnik berjaya di dalam kehidupan mereka yang cemerlang.

Terima kasih.

Advertisements

5 Comments

Filed under Uncategorized

5 responses to “Muhammad Zakir -dari Hutan Kampung, Alor Setar, Kedah ke Universiti Malaya..

 1. Zokhri Idris

  Tahniah u are one of the lucky ones en zakir. It doesn’t matter when we start because with persistent effort and patience u’ll make it to the finishing line. Sy yakin masyarakat mula memerhatikan anda.

  Keep up da good work

  X

 2. Salam.

  Saya berasal dari Alor China, Mk. Tualang juga berpengalaman mengembala kerbau dan mencari ikan di dalam bendang dll sebagai anak petani.

  • muhammadzakir

   Salam jua, kehidupan yang perit di dalam sawah bendang di Kedah melatih anak muda seperti saya, erti ketabahan yang tinggi di dunia luar, selut dan lumpur, air bendang yang tengit dan bisa ikan temekong, menjadi penguat jiwa……..salam dari anak Bani Jawi!!

 3. Wan Bakri Wan Ismail

  Saudara Mohammad Zakir;

  Dari tulisan saudara mengenai latar belakang anda sangat menarik hati saya kerana kita agak lebih kurang sama berlatar belakang beigitu. Saya juga bekas penutut PJJ di USM tapi lebih senior daripada saudara iaitu 1988 -1993 dalam bidang Sains Sosial major dalam politik dan minor dalam sejarah.

  Dilatih dan didedah ilmu pada peringkat tinggi di USM dan telah membentuk MENJARO (mental, jasad dan roh) saya ke arah yang baik dari sebelumnya, kerana saya bukan seorang yang tercicir sekolah kerana lemah pelajaran tapi disebabkan keadaan yang berjaya mengawal saya maka lambatlah saya ke universiti iaitu pada ketika umur saya 34 tahun selepas saya ditahun akhir ITM di Kuantan, makna saya tidak tamat di ITM kerana pada masa itu tawaran yang diberi adalah peringkat diploma sahaja.

  Saya juga dibesarkan dalam susana kampung yang kenal pada pokok getah, nelayan dan kerja kontrak (buruh) serta pernah bertugas sebagai pencuci kereta dan lain-lain yang berupaya.

  Selepas itu saya dapat kerja kerjaan sebagai budak pejabat selama 3 tahun kemudian beralih ke bidang kerja diladang (estate) selama 10 tahun, semasa diladanglah bermulanya era ingin belajar lagi kerana tekanan kerja yang memberi kesedaran bahawa tanpa sijil maka saya akan menjadi mereka yang dikawal orang lain, maka saya membuat pusingan 360 darjah untuk belajar semula hingga berjaya memasuki pusat pengajian tinggi.

  Setelah dibuat muhasabah maka saya membuat kesimpulan bahawa ujian ALLAH SWT itu akan mematang dan membina MENJARO kita jika diarah secara positif . Wallah wallam, jumpa lagi

  • muhammadzakir

   Salam kepada Encik Wan Bakri Wan Ismail…Allah SWT yang membuka jalan..semoga kita berdua mendapat manfaat yang banyak dari ilmu yang ditelaah di USM..terimakasih atas dorongan saudara…..wslm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s