Victoria Institution @ VI – Warisan Sejarah Malaysia- a great history in Malaysian communities, Malays-Indian-Chinese

Salam ketemu lagi, Muhammad Zakir dari UM, KL

Victoria Institution adalah sebuah sekolah menengah di Malaysia yang bersejarah, VI amat penting untuk dikaji, dari segi peranannya, dalam kajian sejarah Malaysia atau sejarah sosial / kemasyarakatan Malaysia. Mengapa?

Mengapakah bukannya seperti, Maktab Melayu Kuala Kangsar ( MCKK) di Kuala Kangsar atau Kolej Tuanku Khurshiah, di Seremban, malahan Maktab Tentera Di Raja, Sungai Besi, Kuala Lumpur, mengapakah saya memilih Victoria Institution atau ringkasnya VI ( VI)?.

Jawapannya;

VI merupakan sebuah sekolah menengah tinggi di Kuala Lumpur yang mempunyai pelajar yang berlawanan jantina ( lelaki dan perempuan), berbanding sekolah berasrama yang disebutkan di atas tadi, malahan paling menarik dari segi sejarah, VI mempunyai asas dalam percampuran masyarakat majmuk di Malaysia, sudah tentulah dari segi pelajar-pelajarnya yang berlainan bangsa, iaitu Melayu, India dan Cina, serta etnik-etnik lain di Malaysia.

Ini ditambah lagi dengan pelajar-pelajarnya yang datangnya dari negara jiran ASEAN , seperti Indonesia dan Brunei yang merupakan golongan yang memainkan peranan yang sangat penting di negara masing-masing dalam bidang politik, ketenteraan dan pentadbiran negara masing-masing.

Saya melihat Victoria Institution atau ringkasnya VI ( selepas ini, saya nukilkan sebagai VI), adalah sebuah komuniti kecil masyarakat berbilang bangsa dan etnik yang berjaya menyemai perasaan kekitaan dalam masyarakat Malaysia. Ini tercapai dengan percampuran yang sihat dalam bidang akademik dan ko-kurikulum.  Sekolah-sekolah di Malaysia amat sukar memainkan peranan yang aktif sebegini, malahan untuk menandingi VI dari sudut kemakmuran bersama dan keaktifan bersama, dalam suasana yang berbilang kaum / etnik.

VI dinamakan sempena nama ‘Queen Victoria’, iaitu di zaman penjajahan British di Malaya pada tahun 1887, bersamaan dengan perayaan ‘ Golden Jubilee’ ( perayaan Jubli Emas, lima puluh tahun pemerintahan Queen Victoria sebagai Ratu England, United Kingdom dan Ireland). 
Baginda dilahirkan dengan dinamakan sebagai Alexandrina Victoria pada 24 Mei 1819 dan baginda mangkat pada 22 Januari 1901 di England. Secara jelasnya, pentadbiran British di Tanah Melayu telah melakukan suatu transmisi masyarakat dengan melakukan, pola penggabungan sistem masyarakat majmuk, melalui VI ( Victoria Inst.).

Ini jelas berbeza dengan penubuhan Maktab Melayu Kuala Kangsar ( Malay College Kuala Kangsar) yang hanya, menumpukan pada golongan bangsawan dan elitis Melayu atau golongan cendekiawan muda Melayu, bagi menyambung pengajian peringkat menengah, sebelum melanjutkan pengajian ke luar negara atau bertugas sebagai pentadbir di Malayan Civil Service ( MCS).

Ianya juga berbeza dengan penubuhan Maktab Perguruan Sultan Idris di Tanjung Malim yang menumpukan, pada latihan perguruan untuk bakal-bakal guru yang berketurunan Melayu. Malahan, ianya juga berbeza dengan sekolah-sekolah yang diasaskan oleh golongan mubaligh Kristian, di Tanah Melayu ( Convent, Methodist) yang memperlihatkan hanya anak-anak golongan beragama Kristian dan orang-orang Cina, bersekolah di sekolah-sekolah seumpama ini.

Victoria Inst. atau VI yang ditubuhkan oleh pihak British telah mengumpulkan tiga golongan muda belia di Tanah Melayu, iaitu kaum Cina, India dan Melayu, malahan etnik Serani, Sikh dan lain-lain etnik yang menetap di Tanah Melayu. Penyatuan kaum atau etnik melalui aktiviti pembelajaran, sukan, penginapan asrama dan aktiviti sosial, berjaya mengwujudkan persefahaman dan kekuatan perpaduan di kalangan etnik di Tanah Melayu, apabila negara mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.

Tokoh-tokoh seperti hartawan berketurunan Hakka seperti Yap Kwan Seng, Loke Yew dan tokoh dari golongan etnik India, Thamboosamy Pillay telah berusaha untuk menubuhkan, sebuah sekolah menengah tinggi di Kuala Lumpur pada tahun 1893. Aspirasi ini sangat penting, disebabkan ilmu pengetahuan yang tinggi, adalah diperlukan bagi generasi muda, pada zaman akhir abad ke 19 di Tanah Melayu. Seandainya, anak-anak golongan imigran dan orang-orang Melayu, gagal menguasai ilmu akademik yang tinggi, sudah tentulah Tanah Melayu akan terus dijajah oleh pihak British selama-lamanya.

Alumni

VI mempunyai sejarah tradisi yang tersendiri, para alumni yang dicatatkan di bawah ini, memperlihatkan tradisi kerjasama dan kehebatan sekolah menengah tinggi ini, dalam menghasilkan tokoh-tokoh utama di Malaysia, Asia Tenggara, Asia dan dunia, meliputi kepelbagaian bidang tertentu dan mewarnai situasi perkembangan politik, sosial dan ekonomi.

Alumni yang terkemuka seperti Sultan Hassanal Bolkiah dan adinda-adindanya dari Brunei Darussalam, seperti Jefri Bolkiah, Mohamed Bolkiah dan Sufri Bolkiah.

D.Y.M.M Sultan Musa Ghiathuddin Riayat Shah ibni Almarhum Sultan Alauddin Sulaiman Shah ( 1942-1945), baginda merupakan Sultan Selangor sewaktu pentadbiran kerajaan Imperial Jepun di Tanah Melayu, merupakan alumni VI dan MCKK. 

Leftenan Jeneral Prabowo Subianto Djojohadikusomo, mantan Panglima pasukan komando Indonesia ( KOPASSUS) yang juga menantu kepada Presiden Soeharto dan anak kepada seorang mahaguru pengajian ekonomi Indonesia, dilahirkan oleh VI.

Dalam bidang undang-undang, nama-nama seperti Zainur Zakaria ( mantan Presiden Bar Council), Tan Sri Sulaiman Pawan Teh ( hakim Mahkamah Tinggi dan Persekutuan), Y. M Raja Musa Raja Bot, Datuk K.P Gengadharan Nair dan Tan Sri Anuar Zainal Abidin ( mantan Pengerusi SUHAKAM).

Dalam bidang kepolisian, Datuk Zaman Khan, SAC (II) Zaleha Abdul Rahman ( Timb. Ketua Polis Melaka) dan Tan Sri Abdul Rahim Noor ( mantan Ketua Polis Negara).

Bidang ketenteraan, melibatkan panglima Tentera Laut Malaysia yang pertama, iaitu Tan Sri K. Thanabalasingam dan Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Dato’ Hashim Mohd Ali.

Bidang politik memperlihatkan pelbagai tokoh yang unik, contohnya Ezam, Dato Zulhasnan Rafique, Yap Chin Kwee ( mantan Setiausaha Politik kepada Tunku Abdul Rahman), Tan Sri Dato’ Dr. Tan Chee Khoon, Sivarasa Rasiah, Dato’ Seri Shafie Apdal, Rustam A. Sani, Raja Nong Chik ( Menteri Wilayah Persekutuan), Tan Sri Rafidah Aziz, Datuk Seri Nazri Aziz, Datuk Mazlan Harun, Marina Yusuf, Dr. Lee Siew Choh, Datuk Harun Idris, Tan Sri Dato’ Seri Chong Hon Nyan, Tan Sri Ahmad Razali Mohd Ali dan lain-lain.

Tokoh-tokoh terkenal yang lain adalah, Wan Zaleha Radzi ( mantan pembaca berita TV 3), Raja Petra Raja Kamaruddin ( penulis blog politik), Mahadzir Lokman( pengacara terkenal), Harjit Singh Hullon ( pembaca berita RTM), Gamal Nasir Mohd. Ali ( Utusan Melayu (M) Bhd ), Zarul Albakri dan Paul Markandan.

Universiti Malaya mempunyai alumni VI yang kini merupakan, Timbalan Naib Canselor ( Penyelidikan & Inovasi), beliau adalah Profesor Datuk Dr. Mohd Jamil Maah. Sebagai seorang ahli akademik dalam bidang kimia dan terkenal dalam bidang pengurusan koperasi di universiti, beliau adalah seorang tokoh yang membawa budaya kemasyarakatan dan persefahaman antara etnik, ini kemungkinan besar berakar umbi, dari pengalaman luas beliau, sebagai salah  seorang yang terdidik di dalam sistem pengajian di VI.

Sekian.

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s